Datalek – Cybercriminelen verkopen wachtwoorden Nederlandse bedrijven

Dit soort koppen zien we de laatste tijd steeds vaker.

Enerzijds omdat er steeds meer criminelen het digitale slechte pad kiezen maar anderzijds vooral ook omdat wij allen de gelegenheid scheppen. Ook hier gaat een oud gezegde op: gelegenheid maakt de dief.

Tel in gedachten eens het aantal websites en apps bij elkaar op waar je een account hebt en tel daarna het aantal verschillende wachtwoorden die je hiervoor hebt gebruikt. Naar zeer grote waarschijnlijkheid heb je voor het grootste gedeelte van deze accounts hetzelfde wachtwoord. Nog maar te zwijgen over de gebruikersnamen.

En dit is exact de gelegenheid die wij voor de dief creëren. Eenmaal een wachtwoord en gebruikersnaam geraden of gehackt en een groot gedeelte van jouw andere accounts staan open voor deze criminelen. Gemak dient de mens maar in dit geval vooral ook de crimineel.

Ook in het bedrijfsleven gaat het daar helaas vaak mis. Uiteraard moet je zelf goed nadenken over bijvoorbeeld de door jouw gekozen wachtwoorden maar het is niet alleen jouw verantwoordelijkheid. Wij als IT dienstverlener hebben hierin een zeer grote en belangrijke rol, zowel adviserend als sturend.

Je mag van ons verwachten over de meest recente kennis en middelen te beschikken om jouw gegevens en dus jouw bedrijf zo optimaal mogelijk te beschermen en af te schermen. Door bijvoorbeeld continue en actief alle systemen en infrastructuur te monitoren, kunnen bedreigingen en kwaadwillige acties in de kiem worden gesmoord. Dit in combinatie met begeleiding en advisering van alle medewerkers over o.a. het gebruik van goede wachtwoorden en om bewustwording te creëren, maken we het criminelen zo moeilijk dat zij aan jouw digitale deur voorbij gaan.

Dit alles zonder concessies te doen in betrouwbaarheid, toegankelijkheid en flexibiliteit van de IT systemen. Wil je zekerheid hebben dat jouw IT veilig is? Wij komen graag vrijblijvend jouw IT bekijken.

Better safe than sorry!